13 Mart 2014 Perşembe

Eşkiya yetiştirmek

Çocuğunu yetiştiriyorsun, etraftan gelecek iyilik, güzellik, kötülükleri nasıl yönetmesini anlatıyorsun. Ancak çocuk bunları yaşayarak öğreniyor, anlıyor. Okulda kavga ediyor, parkta salıncak sırasında sabırsızlanıyor, hakkını yediriyor, hakkını koruyor. Aslan gibi, anneler çocuklarını uzaktan gözlemliyor, yeri gelince müdahil oluyor, diğer çocukları değil kendi çocuğunu ikaz ediyor, teselli ediyor, yol gösteriyor.
Boşanmış anne babaya sahip çocuk bazı konularda aynı konuda farklı yönlendirilebiliyor.
Örneğin güçlü bir çocuğunuz varsa, siz şakalaşırken bile canınızı yanlışlıkla acıtabiliyorsa, diğer çocuklar için tedirgin olabilirsiniz. Çocuğunuzu parkta kendinden küçüklere çarpmaması için , hatta onları koruması için öğütler verebilirsiniz.

Ancak babasının bir gün okuldan aldığı çocuk, bir arkadaşıyla kavgasını anlatır, babası da diğer çocuğun boyuna pozuna bakarak;
-" yahu o senden kısa, bir patlatsan duvara yapışır" der.

Şans eseri orada olan bir öğretmen

-"beyefendi!? eşkiya mı yetiştiriyorsunuz? " diye çıkışır.

Veeee , siz elbette bunu ne çocuğunuzdan , ne babasından duyarsınız. Bunu , boşandığınızı bilen ve bu olaya tanık  bir veli anlatır.

Daha sonra çocuğun okulda kavga ettiğini, dayak yediğini , dayak attığını öğrenebilirsin çocuğun yaptığı bir resimden. Resim şöyle , başka bir sınıftan biri var, bir de kendi sınıfından 7 çocuk. 7 çocuk diğer çocuğa birşeyler fırlatıyor.

Telaşlanır , öğretmene gidersin. Diğer sınıftakinin bu 7 çocuğa vurduğunu , bu 7 si tek tek başa çıkamadığı için bir araya gelip  diğerini etkisiz hale getirmeye çalıştığını anlatır. Öğretmenler arasında , sınıflar arası barış anlaşması imzalandığını , artık sorun olmadığını öğrenirsin. Senin çocuğunun kavgacı olmadığına ikna etmeye çalışır ..
Evde bu konuyu konuşmaya çalışırsın, o da anlatmaya çalışır gözleri dolarak.
Sevmemiş kavga etmeyi.
Eşkiya olmayacak.O na rağmen.

1 yorum:

  1. Kendi içimizdeki şiddeti durdurmadıkça çözümü yok bu işin ama büyümüş insanları eğitmek imkansıza eş değer.

    İnsan aslında hamurunda temiz ve iyi bir mahlukat,doğru mayalanması lazım.Çok seviyorum oğlunu sendeki insani yönleri almış olduğunu görmek mutluluk verici. ve sende bunu iyi başarıyorsun endişelenme,böyle gider. Mayası temiz.

    YanıtlaSil