7 Ocak 2014 Salı

Mahkeme ve Çıkışı

Ben çok dağınık bir insanım. Bu blogu taze bekar annelere tecrübelerimi anlatmak , korkmamalarını, sadece kendine güvenmeleri gerektiğini anlamaları için yazmaya başladım.  Aklıma ne gelirse yazıyorum ya bugün de mahkemeden çıkış anı ;

Eğer nikah dairesinde evlendiysen, gelinliğine çok özen göstermişsindir, gösterişin bir tek ordadır. Eğer düğünlü dernekli evlendiysen, çok yorulmuşsundur. Ve belki kısmet belki kaçınılmaz son, evlilik bitti bitiyordur.

Eğer hayatında adliyeye yalnızca işe giriş için sabıka kaydı almaya gitmiş isen, mahkeme dediğin şeyi en son "Yalan Rüzgarı" nda seyrettiysen, çok büyük hayaller kuruyorsundur. Boşanmanda evliliğin gibi şanıyla olacak sanabilirsin . Ve fakat boşandığın oda, 20 m2'lik , yüksekçe yerde oturan hakime hanım, işinde bir numara olan katibe hanım, iki avukat, sen, ex ve baban'dan ibaret olabilir.



Bir kat düşün karanlık, oda kapılarıyla dolu, boşanacağın, adınızın yazdığı kapıya git, senin adını bağırana kadar bekle. Bu bekleme süresince kendini gevşetmek için hala kocan olacakla gözgöze gelmemeye çalışmak, aklını uzaklaştırmak için koridorda da ayrı duran kadın ve erkeklerin kimle eşleştiğini bulmaya çalış. Anlaşmalı boşanmaların , çocuk yoksa 3 dakika sürdüğüne , kapıdan çıkanların nasıl medeni olduklarını görünce şaşır. Adın okununca , içeri gir.

Avukatının koluna yapış çocuk gibi, kocanla gözgöze asla gelme. Anlaştmalı olarak boşandığınızdan protokol sesli olarak okunacak, her madde üzerinde mutabık kaldığınız sorulacaktır.
Ve son kez hakime hanım "kesin kararlı mısın?" diye sorduğunda boğazındaki 88 düğümü iteleyerek, "kesinlike evet" cevabını ver.
Sonrasını pek hatırlamana gerek yok. Çık odadan.
Avukatına teşekkür et. Duruşma odasında olan babanla çıkışta ta gözgöze gelme.  Artık eski olan kocanla tokalaş tebrik et ya da hayırlı olsun de. Sana ağlak ağlak bakarken baban elini uzatsın ,
- "hadi bakalım sen kazandın aferin sana" desin. Aylardır ağzından eski kocaya karşı tek kelime etmemiş adam bunu desin. Protokolün her kelimesine itiraz etmiş olan , hem kendi hem benim avukatımı bezdirmiş, ortak olan sadece bir evin aidatının paylaşımına kadar madde koyduran birine demiştir bu lafı. Söylediği kişi de ne anlama geldiğini gayet iyi bildi.

Ayrıl ordan. Merdivenleri inerken bacaklarının sana ait olmadığını sanabilirsin. Değil. Sen artık başka bir insansın.
Arabaya bin, babanın yanına , camı aç, babana sarıl , "oh be" de!

6 yorum:

  1. canım hissettiklerini o kadar güzel kelimelere dökmüşsün ki

    YanıtlaSil
  2. yalnız hakime hanım boşanmaya kararlamısın diye sorduğunda sakın ha "hı hı" dememek lazım, zira biraz kızgın bir şekilde soruyu tekrarlayabiliyor: ) pek hoş olmuyor.

    YanıtlaSil
  3. Bloglarda çok moda: evlilik hazırlıkları için alınan eşyalar, nişan/düğün kıyafetleri, nikah şekerleri, nebiliyimneler...
    O yazıları okurken geçer içimden bazen "acaba hepsinin evliliği hayal ettiği kadar iyi gidecek mi?" diye.
    Gitmiyor işte, değil mi bazen?
    Çok samimi anlatmışsınız...
    Hayırlısı hakkınızda...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gitmiyor elbet. Gitse keşke. Kimse mutsuz olmak istemez, boşanmak istemez. Ancak bu sonlar hayatın yaşanabilir olduğunu hatırlatıyorsa iyi olmuştur. . Hepimizin hakkında hayırlısı.

      Sil